Radni sastanak

O demografskim mjerama i njihovi učincima razgovaralo se u Drinovcima

Radni posjet izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije rezultirao je razmjenom iskustava kada su u pitanju demografske mjere i njihovi učinci, kao i jačanjem suradnje dviju susjednih županija.
Vijesti / Flash | 22. 02. 2024. u 14:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Radni posjet izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije ZHŽ-u

Izaslanstvo Vlade Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH), predvođeno predsjednikom Vlade Predragom Čovićem, održalo je u srijedu u Drinovcima pored Gruda radni sastanak sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom i njegovim suradnicima.

Radni posjet izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije rezultirao je razmjenom iskustava kada su u pitanju demografske mjere i njihovi učinci, kao i jačanjem suradnje dviju susjednih županija.

Domaćin radnom sastanku dviju županija, koje su prirodno upućene jedna na drugu, bio je načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj, a tom prigodom izaslanstva su posjetila Ravlića pećinu, povijesno arheološko nalazište u sklopu Avanturističkog parka Peć Mlini, kao i obnovljenu crkvu sv. Mihovila Arkanđela u Drinovcima, gdje ih je dočekao fra Josip Mioč, priopćeno je iz Vlade ŽZH.

''Tema radnog sastanka, uz druge aktivnosti međužupanijske suradnje, su na prvom mjestu bile demografske mjere u smislu aktivnosti, projekata i programa koje provode oni u Županiji Zapadnohercegovačkoj, ali i mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji'', kazao je tom prigodom župan Blaženko Boban.

Dodao je kako je Županija Zapadnohercegovačka jedina županija na prostoru Bosne i Hercegovine koja ima pozitivni prirodni prirast, upravo zahvaljujući mjerama koje provodi županijska vlada.

''Mi smo prezentirali aktivnosti koje provodimo s naglaskom na projekt "Povratak korijenima" te smo dogovorili intenzivniju prekograničnu suradnju u novom operativnom programu, kao i skoro potpisivanje sporazuma o suradnji naših dviju županija'', dodao je Boban.

Zadovoljstvo radnim sastankom izrazio je i predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović, ocijenivši ga iznimno uspješnim.

''Imamo velik prostor za suradnju, naročito kada su u pitanju iskustva povlačenja sredstava iz EU fondova gdje Hrvatska ima veliko iskustvo. Razgovaralo se i o temi demografije, centrima izvrsnosti i infrastrukturnim projektima u području cestogradnje koji su već započeti'', kazao je Čović.

Iz Vlade Županije Zapadnohercegovačke podsjećaju da se posljednjih godina provodi nekoliko demografskih mjera s ciljem demografske revitalizacije za što se izdvajaju značajna sredstva - gotovo 9 posto cjelokupnog županijskog proračuna.

Kopirati
Drag cursor here to close